a ja wiem, że nic nie wiem i tyle powiem :lol:
[O2] Manual - wymiana zaślepki airbag-u
Zwiń
X
-
[O2] Manual - wymiana zaślepki airbag-u
Chciałbym zaprezentować manual wymiany zaślepki airbag-u. Jak widac na zdjęciach, wymieniłem zaślepkę bez chromu na taką z chromowanym uśmiechem
Mod wykonany w octavii II kolegi kapi. Wielkie dzięki Irek
Operację zaczynamy od wyjęcia poduszki z kierownicy. Płaskim śrubokrętem odczepiamy dwa zaczepy.
Odłączamy konektorki kabelków klaksonu i wtyczkę w poduszce.
Poduszka i obok niej nowa zaślepka:
Kluczem 16 mm odkręcamy cztery nakrętki mocujące blachę klaksonu. Należy ją przytrzymać ręką gdyż jest na sprężynach.
Następnie zdejmujemy blachę, która rozpiera plastikowe zaczepy zaślepki.
Odczepiamy wszystkie zaczepy i zdejmujemy blachę, w której były zaczepione. Pod nią jest jeszcze jedna płaska blacha.
Wyjmujemy poduszkę z zaślepki i wkładamy do nowej. Proszę się nie obawiać. Nic się nie rozwali i nie rozłoży.
Na tym zdjęciu widać, że stara i nowa zaślepka mają takie same nacięcia od wewnątrz.
Zakładamy najpierw Pierwszą płaską blachę. Pasuje tylko w jednej pozycji. Następnie zakładamy blachę mocującą zaślepkę i wkładamy zaczepy.
Zakładamy blachę rozpierającą zaczepy, następnie blachę klaksonu i skręcamy nakrętkami.
Podpinamy kabelki i montujemy poduszkę na kierownicy.
Na śląsku mogę pomóc w wymianie tej zaślepki. Koszt zaślepki to ok. 60 zł.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
-
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Dzięki chłopaki. Robota jest naprawdę przyjemna.
Jeśli ktoś jest chętny to parę sztuk zaślepek mógłbym załatwić. Cena za szt. powinna być niższa niż oferuje allegro. Myślę, że 50 zł dałbym radę zrobić.
Proszę pisać tu lub dzwonić do mnie. 510 150 407Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezrozumiem, że nowa zaślepka w razie czego pęknie tak jak powinna...
Bez obaw. Spełni swoje zadanie w razie W.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Temat dziś przećwiczony. Od siebie dodam:
-warto sobie naszykować lusterko żeby podejrzeć tył kierownicy
-dobrze parę minut wcześniej odłączyć akumulator
-ja nie odłączałem tej wtyczki fioletowej przy poduszce, ponieważ bardzo mocno siedziała i odłączyłem żółtą wtyczkę przy kierownicy - dużo łatwiej. Trzeba wyjąć białą zaślepkę, nacisnąć ząbek i wyciągnąć bez problemu.
Dzięki koleś, za pomocną instrukcję.
Komentarz
-
-
skoh,
Teraz widzę, że nie wspomniałem o akumulatorze. Dobrze, że o tym napisałeś.
Co do mojej oferty zakupu zaślepek, to cena aktualna 70 zł.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Koledzy pytanie
Czy wkład poduchy po FL jest taki sam jak przed FL????
Mam kiere przed Fl i chciałbym sobie zamienić na po FL ale jak wiadomo oprócz kosztu kierownicy jest jeszcze koszt poduchyi tak sobie pomyślałem że może taka podmiana panelu da radę i wtedy koszt poduch spadnie do 70PLN
Co wy na to ??
Komentarz
-
-
maxpaynemm, nie da rady.
Jeśli z zewnątrz, patrząc na kierownicę, jest inny kształt zaślepki to na 100% poducha też ma inny kształt.
Zmieniając kierownicę trzeba wymieniać poduszkę kompletną.
Miałem kilka kierownic i w każdej tak właśnie było, że poduchy były różne (pod zaślepką).Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GaberCzy odcień i fakturka obudowy jest taka sama?
Zamieszczone przez GaberWarto w to wchodzić?
Zamieszczone przez Enriquezadaptacji nowej poduchy do sterownikaTempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seba5czy jest możliwość odklejenia tego chromowanego paska i przyklejenia go na kierownicę bez niego?Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
listwy na drzwiach też są przytopione i się da wymienić->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
A ja mam taką ciekawostkę dla Was.
Jeśli ktoś ma taką kierownicę u siebie:
To może wymienić na taką jak poniżej kupując tylko kierownicę i zaślepkę airbagu:
Poduszkę wystarczy przełożyć z jednej zaślepki do drugiej. Opanował to jeden z kolegów na FCP (jest tam manual lub wymienić wg. mojego manuala). Ja natomiast zrobiłem taką operację u mojego kumpla w jego F1 i gwarantuję, że wszystko pasuje jak ulał.
Obie zaślepki są identyczne od drugiej strony.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
Komentarz